Actueel

Kwekersrecht toegekend Elstar Mantel®

Op 15 maart 2021 is het kwekersrecht voor Elstar Mantel® toegekend voor de Europese Unie.

In augustus 2021 komt het eerste gecertificeerde oculatiehout beschikbaar van Elstar Mantel®. De eerste 2-jarige bomen komen in het plantjaar 2022-2023 gereed. We zijn blij met de vele aanvragen die we hiervoor al hebben ontvangen.

Een grotere hoeveelheid bomen staan nu op het fruitbedrijf van Rein Mantel in Biddinghuizen, Flevoland en gaan het 2e en 3e groeijaar in. Daarnaast staan op hetzelfde bedrijf enkele bomen in het 4e groeijaar. Op de proeftuin bij Schmitz-Hübsch in Duitsland staan ook de eerste testbomen in het 2e groeijaar. Hier wordt met name onderzoek gedaan naar teelteigenschappen en smaaktoetsen met consumenten. www.schmitzhuebsch.de

Op diverse proeftuinen in Nederland en Duitsland is deze nieuwe mutant in het onderzoek opgenomen. In het komende jaar worden ook testbomen op de proeftuinen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Scandinavië aangeplant.

In 2019 en 2020 is deze appel op de proeftuin in Randwijk onderzocht op rijping, suiker- en zetmeelgehaltes, kleuring en hardheid. Verder loopt er op dit moment een onderzoek naar de mogelijkheden voor de lange bewaring.

Meer informatie kunt u hier lezen. 

In de Spotlight

Elstar Mantel®

Elstar Mantel® is een appel met significant knapperiger en harder vruchtvlees in vergelijking met Elstar Elshof®. De rijping is 5-10 dagen later dan bij Elstar Elshof®. Gezien de warme zomers van de afgelopen jaren, is een hardere en knapperige appel van grote toegevoegde waarde. Ook een later rijpende Elstar heeft voor de telers voordelen. Bekijk folder Nieuwsbrief Proeftuin Randwijk 31 jan 2020 Bekijk alle rassen