Opkweek fruitbomen

De vruchtbare en groeikrachtige zeeklei van Zuidelijk Flevoland heeft een uitstekende structuur. Dat is een perfecte basis voor het telen van kwalitatief hoogwaardig uitgangsmateriaal. De precisie-plantmachine garandeert een exacte plantafstand en plantdiepte. De scheuten ontwikkelen zich hierdoor in alle richtingen optimaal.

Voor de opkweek van de bomen gebruiken wij bij voorkeur virusvrij ent- en oculatiehout van o.a. de Vermeerderingstuinen Nederland. De copulatie met tegentong is de meest sterke verbinding tussen onderstam en ras en vormt hiermee de basis van ontwikkeling van de appelboom in de kwekerij.

Perenbomen worden in augustus veredeld. Hiervoor gebruiken we de meest geschikte onderstammen van eigen moerbedden omdat de kwaliteit van het uitgangsmateriaal grote invloed heeft op de ontwikkeling van de bomen tijdens het groeiseizoen.

Groei bomen in de zomer

In de opkweekfase bewaken we de kwaliteit van de bomen en onderstammen en sturen desgewenst bij. Elk type boom of soort heeft z’n eigen gebruiksaanwijzing als het gaat om de planning van de verschillende teelthandelingen. Denk aan het stokken zetten, vastzetten van de bomen, pluizen, opschonen, selecteren, oculeren, onkruid verwijderen en de gewasbescherming.

Indien fruittelers individuele specifieke wensen hebben met betrekking tot bijvoorbeeld veredelingshoogte, takhoogte of boomvorm, dan leggen we dit vooraf vast. Een tijdig overleg voor een ‘boom op maat’ is voor ons een belangrijk uitgangspunt. De basis-kwaliteitseisen waaraan de bomen moeten voldoen, worden vastgesteld door de NAK-Tuinbouw en worden ook door hen gecontroleerd. Aanvullende kwaliteitseisen worden vastgesteld in overleg met de klant. Wie zijn bomen wil komen bekijken op onze kwekerij kan dat het beste doen vlak vóór de pluk.

Keuring

De planten worden gedurende de hele opkweekfase intensief gekeurd. Aandachtspunten waar onze kwaliteitsmedewerkers op letten zijn uitwendige ziekten, rasechtheid, vitaliteit en een gebalanceerde groeikracht. De keurmeester van NAK-Tuinbouw doet de externe keuring. Hij onderzoekt alle bomen en onderstammen op inwendige en uitwendige kwaliteit. Onregelmatigheden worden geregistreerd door zowel de keurmeester als onze eigen kwaliteitsmedewerkers waarna passende maatregelen volgen. Tijdens het rooien en sorteren worden de gekeurde bomen voorzien van een waarmerkstrookje van de NAK-Tuinbouw.

Rooien

De fruitbomen worden gerooid met een speciaal ontworpen klembandrooier. Belangrijk tijdens het rooien is dat er niet te veel blad aan de bomen zit in verband met uitdroging en/of broei. Een goed uitgerijpte boom is minder gevoelig en groeit beter.

 

In de Spotlight

Summercrisp®

Summercrisp® is de eerste schurftresistente zomerappel met een goede smaak. De vruchten zijn aantrekkelijk roodgeel gestreept, met slechts weinig vruchtverruwing. Het vruchtvlees van Summercrisp is geel en door het hoge aandeel aan vitamine C wordt het vruchtvlees niet bruin. Opvallend is het zeer lage aandeel aan zonnebrandappels (2019). Bekijk folder Bekijk alle rassen