Actueel

Bezoek aan een boomgaard van het ras Summercrisp®

Op 14 augustus van afgelopen jaar hebben we een bezoek gebracht op het Demeter-Bio Fruitbedrijf van Hartwig en Tewes Quast. De volgende vragen hebben we aan hun gesteld:

Wanneer hebben jullie voor het eerst van het ras Summercrisp® gehoord en wat is jullie eerste indruk?

 

In 2016 hebben wij voor het eerst van het ras Summercrisp® gehoord. Wij waren op zoek naar een verbetering ten opzichte van onze huidige zomerappels Collina en Delbarestivale, omdat wij bij deze rassen problemen hadden met beurtjaren, vroegtijdige vruchtval en schurft. Onze eerste indruk was dat het gaat om een productief en smaakvol ras.

 

Wat spreekt jullie het meeste bij Summercrisp® aan?

 

Dit ras heeft een zeer goede smaak. De appel is vroeg en kan met goede prijzen worden afgezet. Verder heeft hij in de teelt het voordeel een polygene schurftresistentie te hebben (Vf en Va). Summercrisp® is geliefd onder kinderen, maar ook een goede snackappel.

 

 

Wat kunnen jullie vertellen over de teelt en productie van Summercrisp®?

 

Summercrisp® heeft in deze boomgaard, op verse grond, een krachtige groei. De bladeren zijn zeer vitaal en gezond. Het is een robuust ras, waarbij tot nu toe geen schurft of meeldauw, en slechts een beetje vruchtboomkanker is waargenomen. In verband met de hoge productiviteit is een vroege en consequente dunning belangrijk. Bij de bomen in het 2e groeijaar hebben we iets te weinig uitgedund, waardoor we dit jaar bomen met een beurtjaar aantreffen. Een dunning in de bloei is in ieder geval nodig en later is een dunning met de hand op 1-2 appels per vruchttros aan te raden, zodat een goede vruchtmaat bereikt wordt.

 

In 2018 hebben we de eerste Summercrisp® op 27 juli geoogst. Dit jaar zijn we op 3 augustus gestart. De pluk is vroeg en ligt ongeveer 10-14 dagen vóór Delbarestivale. De algemene voordelen van zomerappels zoals een vroege afzet, een afvlakking van de oogstpiek en het hergebruik van kisten in de bewaring, zijn hierbij bijzonder belangrijk.

 

Het plan is, om op de bomen rechtopstaand hout te formeren, om de vruchtmaat te optimaliseren. Daarbij heeft de druppelbevloeiing dit jaar ook geholpen. Omdat we voor deze boomgaard geen mogelijkheid voor nachtvorstberegening hebben, is een vruchtbaar ras nodig in het geval het tot vorst komt tijdens de bloei.

 

Hoeveel Summercrisp® hebben jullie dit seizoen geoogst?

 

Door de sterke vorst in de bloei in combinatie met enkele beurtjaar bomen en hagel was de oogst laag. In het eerste groeijaar in 2018 hebben we ca. 3 kg/boom geoogst. Zodra de bomen in volle productie zijn, denken wij op ons Demeter bedrijf bij dit ras 20-25 ton/ha te kunnen oogsten.

 

 

 

Hoe is de kwaliteit en de grootte van de vruchten?

 

De kleuring van de vruchten kan bij oudere bomen misschien een probleem worden. Het is belangrijk om de boom open te houden, om de kleuring te bevorderen. De grondkleur is een goede indicatie of de vruchten rijp zijn. Bij ons ligt het grootste aandeel van de vruchten in het bereik 60-65 mm. Langere bewaring van de vruchten hebben we nog niet gedaan vanwege de korte afzetperiode, kleinere hoeveelheden hebben we in de mechanische koeling nog langere tijd goed kunnen eten.

 

 

Welke nadelen heeft dit ras?

 

In het plantjaar hebben we rondom de steel kleine dwarsscheurtjes bij de grotere vruchten gezien. In de latere jaren zijn deze afgenomen en hebben we deze slechts bij enkele vruchten waargenomen. Bij te lange bewaring wordt de appel vettig.

 

Hoe wordt dit ras afgezet?

 

Het ras wordt volledig via de fruithandel in de “Naturkostfachhandel” afgezet. Eigenlijk is dit ras in eerste instantie geschikt voor de huisverkopers, om vroeg al met een zeer smaakvolle appel het seizoen te starten.

 

Welk advies geven jullie je collega fruittelers over het ras Summercrisp®?

 

Het is belangrijk om bij een indirecte verkoop van dit ras goed over de afzetbare hoeveelheid  van appels na te denken, om geen concurrentie onder zomerappels te krijgen. Het is een bijzondere smaakvolle appel, die een bijzonder plek moet behouden. De appel is het waard.

 

Meer informatie over Summercrisp

 

 

In de Spotlight

Elstar Mantel®

Elstar Mantel® is een appel met significant knapperiger en harder vruchtvlees in vergelijking met Elstar Elshof®. De rijping is 5-10 dagen later dan bij Elstar Elshof®. Gezien de warme zomers van de afgelopen jaren, is een hardere en knapperige appel van grote toegevoegde waarde. Ook een later rijpende Elstar heeft voor de telers voordelen. Bekijk folder Nieuwsbrief Proeftuin Randwijk 31 jan 2020 Bekijk alle rassen